Utvalda insikter

Flexibel fjärravläsning – nu även med NB-IoT

Alla Kamstrups vattenmätare anpassade för bostäder kommer med integrerad kommunikation som möjliggör säker och enkel fjärravläsning via drive-by eller nätverk genom kommunikationsteknologier såsom Wireless M-Bus, linkIQ® eller NB-IoT – utan några tilläggsmoduler.

Det innebär att du kan säga “adjö” till manuella mätaravläsningar och uppskattade beräkningar. Du kan avsevärt minska den tid du lägger på insamling av data och undvika tidskrävande uppföljningar av bristande eller oprecisa avläsningar.

Det integrerade NB-IoT-alternativet kommer, som ett viktigt komplement till linkIQ®-systemet, att förbättra enhetens distributionsflexibilitet vid till exempel radioskugga i ett fast nätverk eller i områden med lägre mättäthet. Med Kamstrup linkIQ®/NB-IoT hybridkoncept kommer alltså beroendet av radioinfrastruktur och den totala ägandekostnaden för ett AMI-system att minska avsevärt.

NB-IoT, som officiell medlem av 5G-familjen, kommer hjälpa din utveckling av IoT på ett smidigt sätt under de kommande decennierna.

Enkel åtkomst till data med NB-IoT

När du använder Kamstrups vattenmätare med inbyggd NB-IoT-kommunikation är Kamstrup Connect vår NB-IoT-kommunikationsteknologi som möjliggör dataöverföring och anslutbarhet. Den ger dig enkel åtkomst till dina mätdata. Kamstrup Connect inkluderar dataprofiler, hantering av prenumerationer och fakturering med mera.

Eftersom din smarta mätningslösning använder NB-IoT-teknologi behöver du inte köpa någon utrustning till ditt distributionsnät för att läsa av dina mätare på distans. Du behöver endast Kamstrups smarta mätare med NB-IoT SIM-kort och Kamstrup Connect. Det innebär även att du slipper äga och underhålla nätverksinfrastrukturen.

Istället gör Kamstrup Connect det möjligt för dig att använda NB-IoT-nätverk som stöds av mobilnätsoperatörer, vilket gör det enkelt att fjärravläsa data från dina vattenmätare.

Allt under samma tak

Kamstrup Connect förenklar samarbetsgränssnittet; du kan köpa smarta mätare, SIM-kort, dataprofiler och hanteringssystem från en och samma leverantör. Lösningen kan endast användas med Kamstrups produkter.

Allt hanteras av Kamstrup, som ansvarar för både mätarna och anslutbarheten. Du slipper förhandla och hantera separata avtal med mobilnätsoperatörer i och med att du kan köpa mätare, SIM-kort och dataprenumeration direkt från Kamstrup. Även om Kamstrup inte äger NB-IoT-nätverken så förhandlar man, å dina vägnar, fram förmånliga priser och samordnar med mobilnätsoperatörer i händelse av anslutningsproblem.

Kontrollera täckningen för ditt lokala försörjningsområde

Kamstrup erbjuder anslutbarhet från Telias NB-IoT-nätverk och deras produkter har samma nätverkstäckning som dessa. På deras täckningskartor kan du kontrollera nätverkstäckningen för ditt lokala försörjningsområde för att upptäcka om NB-IoT är rätt kommunikationsteknologi för dig.

Observera att täckningsinformationen på kartorna endast är vägledande.